Marcel Sijm   

 
 


Marcel Sijm is theatermaker en werkt met name in muziektheater. Hij beperkt zich niet tot een bepaalde muziekstijl maar maakt hedendaags muziektheater met gecomponeerde, improviserende, klassieke en populaire muziek.

Sijms grootste kracht ligt in het ontwikkelen en regisseren van nieuw werk.

Voor De Nationale Reisopera regisseerde hij naast Der Freischütz en Sweeney Todd

SnowWhite van Micha Hamel in een set van Marc Warning en met kostuums van Arno  Bremers. Zie foto’s op deze pagina.In 2011 was zijn werk voor het eerst te zien bij De Nederlandse Opera in de wereld-première van Legende; een opera van Peter-Jan Wagemans (voor foto’s; zie de engelse pagina).  Sindsdien is hij daar een welkome gast en regisseerde hij voor hen Kopernikus van Claude Vivier en Reimsreisje van Giacomo Rossini. Mei 2016 maakte hij hier zijn tweede jeugdopera Hondenhartje, ditmaal vanuit een nieuw concept en met nieuwe compositie.

In samenwerking met De Nationale Opera enkele ‘art performances’ voor het Stedelijk Museum.

Hij zal Willem Jeths’ nieuwe opera Ritratto hier uitbrengen in maart 2020


Sijm heeft vele bio-drama’s geregisseert over onder andere Johnny Jordaan, Thelonious Monk (poppentheater), Johnny&Jones en Brel. Hij regisseert verder pop-voorstellingen voor Spinvis en cabaret/stand-up voorstellingen voor Sanne Wallis de Vries.

 

                                 regisseur, muziektheatermaker

© Marco Borggreve

De Nationale Opera: Legende                                                                  

                                        van Peter-Jan Wagemans, Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw


Triomf van de verbeelding in Wagemans ’Legende’

Woensdagavond kon men zich vergapen aan die bijzondere, overweldigende, overtuigende, kleurrijke en fantasievolle enscenering, die naadloos aansloot op de ongegeneerd bonte wereld die het ’kind’ Wagemans in zijn partituur en libretto neerpende.                                     (Trouw, Peter van der Lint)


Spectaculaire heksenketel eindigt op betoverende hoogte

                                                                     (de Volkskrant, Frits van der Waa)

Ongebreidelde droom

Tijdens Legende komt er heel wat op de toeschouwer af.  Je blijft je vergapen. De uitstekend gespeelde en gezongen voorstelling lijkt daarmee vooral een ode aan de ongebreidelde fantasie.                 (NRC, Jochem Valkenburg)


Kinderlijk verraad         

Regisseur Marcel Sijm heeft zich, met instemming van de componist, aan bijna geen van diens regieaanwijzingen gehouden, maar hij heeft heel sterke lijnen uitgezet waardoor de opera veel meer is geworden dan een flauw avonturen-verhaal over Prikkebeen die zijn zuster Ursula ontvlucht, in de buik van een walvis terechtkomt, zijn geliefde Nel vindt, verliest en weer terugvindt en nog allerlei bizarre dingen meemaakt.         (De Groene Amsterdammer, Max Arian)

Prikkebeen in de opera

De vormgever Marcel Warning en de regisseur Marcel Sijm hebben hun fantasie de vrije loop gelaten. Marcel Sijm probeert in zijn regie het ondoorgrondelijke verhaal zo duidelijk mogelijk te visualiseren.      (De Telegraaf, Eddie Vetter)

                 Sijm regisseerde

          Reimsreisje

                 voor de Nationale Opera

             met Stevie Ann als Corinna

Sijm regisseerde

Sweeney Todd

voor de Nederlandse Reisopera

met Sanne Wallis-de Vries als Mrs. Lovett

en Dale Duesing als Sweeney Todd